Scurta prezentare

Comuna Stoeneşti este situată în partea de nord-est a judeţului Argeş la o distanţa de 85 km faţă de Piteşti (reşedinţă de judeţ) şi la 25 km de Câmpulung – oraşul cel mai apropiat. Aşezată în imediata apropiere a munţilor Leaota, dezvoltată de-a lungul văii Dâmboviţei, într-un cadru natural deosebit, comuna are în componenţa ei 7 sate. Drumul Târgovişte – Braşov (DN 72 A), ce a constituit în trecut legătura între Ţara Românească şi Transilvania, traversează comuna pe o lungime de cca 10 km.

Vecinii comunei sunt:

  • Nord – comuna Dragoslavele;
  • Est – judeţul Dâmboviţa;
  • Sud – comuna Mioarele;
  • Nord – Vest – comuna Valea Mare – Pravăţ.

Suprafaţa comunei este de 10.921 ha, având în componenţa sa următoarele sate: Stoeneşti, reşedinţa comunei, Lunca Gârtii, Slobozia, Piatra, Bădeni, Valea Bădenilor şi Coteneşti, distanţa faţă de satul de reşedinţă este cuprinsă între 2 km (satul Slobozia) şi 6 km (satul Valea Bădenilor).

Satul Bănini este atestat la 16 iunie 1560, Stoeneşti este atestat la 19 mai 1565, Coteneşti este amintit în documente în sec. XVI. Satele Bădeni, Coteneşti şi Stoeneşti erau sate de “plai” şi aveau obligaţia de a păzi potecile prin care se trecea în Transilvania. Slobozia şi Piatra sunt întemeiate de români “ungureni” refugiaţi aici în secolul al XVIII-lea de la Moeciu. Tot de ei este înfiinţat şi Bădeni Ungureni.

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.