Monumente

Cel mai vechi este schitul rupestru (săpat în stâncă) din Nămăeşti, care, la începuturi, ar fi fost un templu păgân (de fapt, aceasta este particularitatea ce i-a adus celebritatea), mai exista si biserica de mir ridicată pe la 1785, în apropierea schitului mai sus amintit.

La răsărit se înalta măreţul Mausoleu Mateiaş, ridicat în amintirea veşnică a eroilor neamului românesc, în Primul Război Mondial. În satul Bilceşti s-a înălţat, în anul 1944, o biserică de către familia Alimanişteanu, “spre a fi loc de odihnă lui şi neamului sau”.

În satul Valea Mare a fost ridicat un monument de piatră în memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial, eroi ai neamului acestui sat.

Casa memoriala Nămăeşti „George Topârceanu” a fost locul unui scurt popas din viaţa celui care a fost poetul George Topârceanu.

În comuna Valea Mare Pravăț se află cinci obiective clasificate ca monumente istorice de interes național. Dintre ele două sunt monumente de arhitectură: schitul rupestru Nămăești (secolul al XIX-lea) – ansamblu alcătuit din biserica rupestră „Izvorul Tămăduirii”, 14 case monastice, clopotniță și incintă – și Biserica „Sf. Nicolae” (1788), tot din Nămăești. Celelalte trei sunt monumentele memoriale sau funerare reprezentate de o cruce de piatră din 1755, strămutată în 2009 în curtea bisericii „Sf. Dimitrie” din satul Pietroasa; o alta din 1730 aflată „la Costiță” în Nămăești; și mausoleul eroilor din Primul Război Mondial de pe Dealul Mateiaș.
În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente de arhitectură: ansamblul conacului Alimănișteanu din Bilcești, datând din 1938, ansamblu alcătuit din conac (1938), biserică (1938), anexele conacului (1900) și parc (1938); și Casa “George Topîrceanu” (sfârșitul secolului al XIX-lea) din Nămăești.

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.