Scurta prezentare

Comuna Vultureşti este situată în partea de est a judeţului Argeş, la 34 km depărtare de oraşul Câmpulung Muscel şi la 31 km depărtare de municipiul Piteşti. Faţa de capitala ţării – Bucureşti, comuna se află la o distanţă de 141 km.

În ceea ce priveşte poziţionarea pe glob, la 3 km vest de comună trece meridianul 25º longitudine estică, iar la 5 km sud de comună trece paralela 45º latitudine nordică.

E formată din satele Bârzești, Huluba și Vulturești (reședința).

În privinţa întemeierii şi denumirii comunei Vultureşti există mai multe legende, majoritatea transmise oral. Una dintre acestea explică că denumirea provine de la „vulturi“, păsări care într-o iarnă geroasă s-ar fi adăpostit în pădurile seculare de fag şi stejar de pe dealurile Mâzgănii.

Fiind sat de moşneni (oameni liberi), satul Vultureşti nu a aparţinut nici boierilor, nici vreunei mănăstiri, motiv pentru care nu este menţionat în prea multe documente.

Prima atestare documentară datează din 23 iulie 1512, hrisovul semnat de domnitorul Neagoe Basarab prin care întăreşte Mănăstirii Cotlomuz satele sale hotărnicite de boieri, printre care şi Hârtieşti „… şi la Hârtieşti, hotarnic Ştefan. Martori ….. Răpede, Razo şi Mihail din Vîltureşti, Serb din Voroveni…“. Interesantă este grafia denumirii satului „Vîltureşti“, ceea ce ne poate face să credem că aceasta derivă de la „vâltoare“ cu metamorfoza „Vîltureşti, Vultureşti“.

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.