Casa Constantin Parhon

Constantin Ion Parhon(1874-1969), a fost un politician de marcă în perioada regimului comunist, medic endocrinolog şi neuropsihiatru, a îndeplinit funcţia de preşedinte rezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române (şeful statului) în perioada 13 aprilie 1948 – 2 iunie 1952.

Parhon a mai făcut parte dintr-un comitet interimar prezidenţial format din cinci membri (printre care şi Mihail Sadoveanu, Ştefan Voitec, Gheorghe Stere şi Ion Niculi) între 30 decembrie 1947 şi 13 aprilie 1948.

Constantin Ion Parhon s-a născut la 15 octombrie 1874 în oraşul Câmpulung Muscel (judeţul Muscel, înglobat ulterior în judeţul Argeş). Tatăl său era originar din Cetatea de Balta (azi jud. Alba, fost jud. Târnava Mică). Studiile secundare le-a făcut la Focşani, Buzău şi Ploieşti, bacalaureatul l-a obţinut în 1892. A studiat medicina la universitatea din Bucureşti (1893-1900) şi a obţinut în 1900 titlul ştiinţific de doctor în medicină cu teza Contribuţiuni la studiul tulburărilor vazomotorii în hemiplegie.

Casa în care s-a născut savantul este situată pe strada Fraţii Goleşti, nr. 3 și datează de la sfârşitul secolului XIX este înregistrată în lista monumentelor istorice din Câmpulung a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional sub nr. AG-II-m-B-13532.    

 

 

 

Surse continut

Informatiile din cadrul acestui articol au fost oferite de catre Muzeul Municipal Campulung.
www.muzeulcampulung.ro

Localizare

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.