Casa memoriala “George Toparceanu”

Loc plin de cultură şi leagănul societăţii şi educaţiei de ranguri înalte, Câmpulungul găzduieşte obiective culturale de mare interes, unice în acelaşi timp şi nepreţuite. Unul dintre monumentele acestea este Casa memorială a poetului George Topârceanu (1886-1937), situată la aproximativ 6 km de Câmpulung, în comuna Valea Mare Pravăţ, mai exact, în satul Nămăieşti.

Aceasta se găsește în Nămăești, comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș și este o filială a Muzeului Municipal Câmpulung, Argeș. Clădirea a aparținut socrilor poetului G. Topârceanu fiind donată în anul 1966 de către soția poetului, Victoria Topârceanu, pentru a se amenaja casa memorială a poetului. A fost organizată în 1967 și reorganizată în 1979, fiind declarată ulterior monument istoric, cu codul AG-IV-m-B-13976.

Poetul umorului sănătos a colindat ţara împreună cu părinţii săi şi s-a stabilit, în cele din urmă, la Nămăeşti. Pentru că aici şi-a trăit o bună parte din viaţă şi a întemeiat o familie, casa a devenit memorială. Este o construcţie tipic zonei Muscel, cu demisol, etaj şi pridvor la faţadă, cum se văd multe case la munte.

La intrarea în micul parc, printre pomi, se găsește bustul poetului George Topârceanu, operă în bronz a sculptorului Marius Butunoiu, din 1973. Pe soclu sunt așternute ultimele versuri din “Balada morții”. Poetul nu s-a născut aici, ci în București. La Nămăești a locuit mama poetului, care a și înființat un atelier de țesut covoare în incinta mănăstirii de maici. În casa memorială se pare că a trăit și soția poetului, împreună cu fiul lor.

Acum, cei care doresc să meargă, găsesc în casa memorială, un muzeu, care ocupă etajul, un hol şi două camere, acolo unde se află o serie de exponate originale, copii şi facsimile.

În hol este expus ultimul portret al poetului, o figură tristă, prevestitoare, precum şi câteva volume apărute în timpul vieţii: Balade vesele şi triste, Parodii originale, Migdale amare, Scrisori fără adresă, o proză umoristică şi pesimistă, Pirin-Planina, amintiri din prizonieratul în Bulgaria şi altele, în ediţii diferite, precum şi manuscrisul romanului neterminat: Minunile Sfântului Sisoe – cartea ce i-a fost mai aproape de suflet.

În încăperea din dreapta – cu mobilier din fosta cameră de lucru a poetului, sunt expuse documente ce refac nu numai viaţa scriitorului, ci o parte din laboratorul său poetic. Printre ele, versiunea iniţială a poeziei Noapte de vară, definitivată sub titlul Noapte de mai. Pe birou, manuscrisul original al poemei erotice Somnul iubitei, anul 1911, închinată viitoarei soţii, învăţătoarea Victoria Iuga. Alte numeroase facsimile de versuri, documente privind viaţa poetului, relaţiile cu fratele vitreg, sculptorul Ion Mateescu, cu familia, cu editorii şi o parte din corespondenţa sa, fotocopia cântatei Balada chiriaşului grăbit – compoziţie de Gh. Radovanu întregesc informaţiile despre personalitatea lui Topîrceanu.

În bibliotecă şi pe etajeră se găsesc opere din clasicii literaturii universale şi multe cărţi de la confraţi, cu dedicaţii. Într-o vitrină au fost adunate exemplare din revistele la care a colaborat: Viaţa Românească, Însemnări ieşene, Însemnări literare, Lumea umoristică, şi multe altele. Nu lipsesc nici bastonul poetului, cutia puştii de vânătoare, fluierul la care cântă, iar pe perete, tabloul soţiei sale.

În prezent, casa unde a locuit și a creat poetul, timp de 8 ani, adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului (o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei și prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane.

 

A rămas aşa cum şi-ar fi dorit Topârceanu: o casă primitoare, plină de poveşti, de învăţături şi de scrieri, din care tot trecătorul poate să cunoască cine a fost autorul Baladelor vesele şi triste

 

Surse foto:

  • muscelpedia.ro

Surse video: 

  • Arhiva TVR

Localizare

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.