Crucea Juramantului

Printre numeroasele cruci, în centrul oraşului găsiţi Crucea Jurământului, chiar lângă fostul Hotel Regal. Însă, povestea nu începe aici.

Adevărata Cruce a Jurământului se află vizavi de Hotelul Regal, încastrată în zidul unei case şi cu o înălţime impresionantă de doi metri şi jumătate. Ridicată cu aprobarea lui Duca Vodă, Crucea Jurământului a fost grav avariată în timpul războiului ruso-turc, iar, după mai bine de două secole, a fost încastrată în casa unui arhitect. În 1790, a fost realizată o copie fidelă a acesteia, copie ce a fost pusă în Piaţa Centrală a Câmpulungului. Crucea Jurământului a fost înălţată în ziua de Crăciun a anului 1674, în piaţa din centrul Câmpulungului, de către judeţul Andrea, în fapt cârmuitorul oraşului, împreună cu 12 oameni. Crucea Jurământului cuprindea un important hrisov domnesc, emis în acel an, de către Duca Vodă. Se mai cunosc doar alte patru asemenea exemplare, care se păstrează până astăzi. Crucea îndeplinea un rol solemn în cadrul ceremoniei de învestitură a judeţilor, care în faţa ei jurau să apere aceste drepturi.

În 1874, zidul în care se afla Crucea Jurământului se prăbuşeşte. După mai bine de 10 ani, în 1885, Nae Ionescu-Berechet construieşte o casă cu etaj, iar în faţada acesteia încastrează Crucea Jurământului pentru a o păstra în siguranţă.

Toate cele 37 de cruci votive din Câmpulung ne aduc aminte de locul în care istoria s-a scris neîncetat, de locul în care cultura şi religia se îmbină armonios, ducând turiştii cu gândul la patriotism şi pură credinţă în ceea ce ne leagă de Dumnezeu.

Povestea crucilor de piatra, caz singular in Romania

Adeseori, la pas prin Câmpulung, întâlnim în calea noastră câteva cruci de piatră, a căror istorie puţini o ştiu, dar mai ales… nu ştie trecătorul, că aceste cruci sunt unice, prin paginile de istorie ce veacuri la rând au trecut neclintite?
Câmpulungul este singurul oraş care păstrează de atâtea secole 37 de cruci votive realizate din piatră de Albeşti. Şi astăzi, locuitorii se închină cu credinţă, dar povestea acestor monumente puţini o mai ştiu. Timp de patru veacuri, generaţii de câmpulungeni au cioplit în calcar numulitic de Albeşti 39 de cruci votive, ridicate în vechile cartiere ale oraşului. Acum, dintre cele 39 de cruci seculare, mai sunt 37. 15 cruci se află în preajma bisericilor, iar restul, în intersecţiile din oraş sau pe proprietăţile private ale unor musceleni. Pe cruci sunt gravate texte din chirilica slavonă sau cea românească, ce aduc aminte de numele unui sfânt, un eveniment sau cei care se închinau. Crucile sunt ornamentate şi cu motive tradiţionale, unele dintre ele reprezentând chiar perioada dacică, iar asta atestă o continuitate de locuire în zonă. Cea mai veche cruce datează din 21 iunie 1576 şi cea mai recentă din anul 1868, ceea ce reprezintă Câmpulungul ca singurul oraş din ţară cu cele mai multe cruci seculare. Câţi mai ştiţi, de fapt, că numărul crucilor votive din oraşul nostru formează un caz singular pe teritoriul ţării noastre? Crucile au fost ridicate încă din anul 1576, de către meşterii pietrari din zonă, şi au fost ridicate în vechile cartiere ale Câmpulungului şi mutate ulterior, odată cu modernizarea oraşului.

Veacuri la rând, punct important de vamă între Țara Românească și Ardeal, Câmpulungul a semnificat el însuşi o cruce în răscrucea unui dintre principalele drumuri comerciale care legau această parte a Europei de Grecia şi Imperiul Otoman. Drumul principal ce străbătea urbea constituia stâlpul vertical al unei cruci de pământ, peste care se adăugau străzile transversale, ca braţele orizontale ale semnului mântuitor, în fiecare intersecţie fiind ridicată spre cer, pentru ca trecătorii să nu piardă drumul cel bun, cruci mari de piatră. Pe fiecare din ele sunt săpate texte în chirilica slavonă sau chirilica românească, ce pomenesc numele sfântului căruia îi este închinată, evenimentul şi numele închinătorilor. Crucile sunt ornamentate cu motive tradiţionale, unele dintre ele coborând în trecut până în perioada dacică, toate atestând o continuitate de locuire şi o profundă şi temeinică spiritualitate. Cea mai veche dintre ele datează din 21 iunie 1576, prima fiind găsită pe strada Traian, în Grădina lui Pietrăreanu, iar cea mai recentă, din 1850, aflată în curtea Bisericii Şubeşti.

 

Surse foto: memoria.ro, historia.ro

Localizare

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.