CO
0.66
SO2
0.68
NO2
1.25
Particule
27.56
Valori parametrii calitate aer in Campulung

Vile de renume in Campulung

Cunoscut fiind, pe la începuturi, drept zonă de tranzit şi de târg, Câmpulungul a adnat de-a lungul vremii o serie de arhitecţi şi de oameni de cultură care au ţinut să se afirme şi să lase în urmă câteva monumente de o rară frumuseţe, căutate şi în ziua de astăzi de arhitecţi şi de oameni care au înţeles valoarea „caselor” ce se găsesc pe toate străzile Municipiului. Apariţia vilelor a fost un rezultat al diferenţierii sociale din acele vremuri, oamenii înstăriţi dorind un confort cât mai mar şi astfel au început să îşi construiască noi locuinţe cu camere tot mai încăpătoare, cu spaţii suplimentare, urmate de foişoare cu arcade şi motive ornamentale. Majoritatea vilelor din Câmpulung au luat fiinţă la începutul secolului 20, primele fiind amplasate la poalele Gruiului, mai ales înspre nord.

Vila Drăghiceanu

Este considerată cea mai mare şi cea mai frumoasă vilă din Câmpulung. Ea este localizată în partea de Nord-vest a oraşului, într-un parc uimitor, chiar pe creasta platoului Grui. Monumentul a aparţinut lui Matei Drăghiceanu, personalitate marcantă a vieţii publice din România, fiind primul inginer minier din ţara noastră. Vila Drăghiceanu este de o măreţie rar întâlnită, având ornamente ce amintesc de marile palate. Ea se află acum într-un stadiu de deteriorare îngrijorător, iar micul turn de pe acoperişul foişorului a fost dărâmat şi ornamentele sunt parţial distruse. În prezent, în Vila Drăghiceanu funcţionează actualul spital TBC.

Vila Ştefan

Este situată pe strada soldat Golescu şi a fost construită de silvicultorul Vasile Golescu, într-un parc natural cu o frumuseţe copleşitoare. Este realizată în linia arhitecturii vechi româneşti şi aparţine descendenţilor familiei Goleştilor. Ea cuprinde şi un foişor monumental format din coloane de piatră racordate cu arce în acoladă, şi un peron deschis, având un echilibru al porţilor rar întâlnit, părând mai degrabă un conac boieresc.

Vila Apostol Mirea

Renumită în Câmpulung, vila Mirea este o construcţie cu influenţe ale şcolii naţionale de arhitectură, cu foişor de lemn strujit, având la cornişă ornamente ceramice policrome. Ea a fost construită în anul 1904 pe strada Parcul Mirea, în N-V oraşului, de unul dintre cei patru fraţi Mirea, doi dintre aceştia fiind cunoscuşi ca oameni de artă: pictorul G.D. Mirea şi sculptorul D.D. Mirea.

Vila Ilie Eliade Mirea

Este o vilă aparţinătoare fratelui lui Apostol Mirea şi se află pe strada Matei Basarab, nr. 135. Aici se află Clubul Elevilor, fosta casă a Pionierilor. Planul casei a fost întocmit de renumitul arhitect Ilie Mincu, iar clădirea a fost ridicată e mai mulţi meşteri italieni. Aceasta se deosebeşte ca stil de arhitectură tradiţională musceleană, fără a face o notă discordantă care să deranjeze ochiul criticului. Tot aici, se întâlnesc numeroase elemente decorative rare, unele improprii arhitecturii româneşti.

Vila Grant

Faimoasa vilă a fost construită puţin înainte de anul 1900 şi iniţial, a aparţinut unui om numit Pană M. Pencovici. Situată pe strada Lascăr Catargiu nr.40, vila a fost cumpărată în anul 1909 de pictorul Nicolae Grant, iar în 1934 a fost vândută Băncii Naţionale, devenind casă de odihnă pentru salariaţii instituţiei. În prezent, Vila Grant este o secţie a Spitalului TBC.

Vila Stănescu

Aflată pe aceeaşi stradă cu Vila Grant, dar la numărul 43, tot cu destinaţia actuală de secţie a Spitalului TBC, Vila Stănescu a aparţinut lui Eugeniu Stănescu, un renumit profesor la Facultatea de Drept şi fost Ministru al Justiţiei. Construcţia are o arhitectură complexă, cu două foişoare în stiluri total diferite, oferind caracteristici ale arhitecturii tradiţionale, observabile la ornamentaţiile de la etaj.

Vila Calinderu

Situată pe strada Revoluţia din Decembrie, la numărul 26, Vila Calinderu a fost parţial demolată după anul 1940. Ea a fost proprietatea lui I. Calinderu, doctor în drept şi administrator la Curtea Regală. Remarcabil a rămas foişorul cu balustradă de lemn, specific multor vile din Câmpulung.

Vila Predoiu

Vila este menţionată pentru a exemplifica intenţia arhitectului şi a constructorilor de a prelua stilul arhitectonic tradiţional fără a-l altera, precizând că aceasta a fost construită câteva decenii mai târziu. Se află pe strada Fraţii Goleşti numărul 4, însă este mascată de construcţii recente. Ea a aparţinut lui Ionel Predoiu, proprietarul unei mori din apropiere.

Vila Paul

Este amplasată în centrul Municipiului, la intersecţia din spatele Bisericii Domneşti, fiind foarte cunoscută de locuitori, fiind sediul trezoreriei. Ea a fost construită în anul 1902 de fraţii Paul, mai cunoscut fiind Nicolae Paul, deputat şi senator.

Vila Manolescu

Este situată pe strada Matei Basarab, numărul 123. A fost construită în jurul anului 1905 de către Nae Manolescu, cunoscut editor şi librar pe la începutul secolului al XX-lea.

Vila Anastase

Situată pe strada Negru Vodă, numărul 162, Vila Anastase a aparţinut inginerului silvic Iancu Gheorghe Anastase, un rucărean important pentru industria lemnului. Construcţia a fost realizată în anul 1929, sub coordonarea arhitectului Berechet. După anul 1948, vila a trecut în proprietatea Băncii Naţionale.

 

Surse foto: Mihail Oprescu, justitiecurata.ro, igloo.ro

Newsletter

Alege sa primesti ofertele noastre sau ale partenerilor nostri din Campulung si zona Muscel.